Avoid 8 Dining Out Danger Zones

FavoriteLoadingAdd to favorites

Screen shot 2012 11 15 at 10.44.52 AM Avoid 8 Dining Out Danger Zones1. Large meat entrees pack calories. Look at the calories in these big steaks, offered in many popular steakhouses: – 14 oz New York 819 – 12 oz sirloin 877 – 12 oz prime rib 1,445 Solution: Choose fish or chicken or a small meat appetizer or share large portions with someone.

2. Drinks can be surprisingly high in calories when they are high in fat or large: – Large soda, 26 oz 330 – King soda, 35 oz 430 A shake can have as many as 680-990 calories and creamy coffee drinks 240-510 calories. Most people don’t realize how many beverage calories they are consuming. Solution: Choose a small soda or a diet soda, unsweetened tea or water.

3. An unlimited bread basket is a big source of calories, especially when you’re hungry. Solution: Skip the bread basket and order salad with dressing on the side when you are seated.

4. Huge portions sabotage you: Look how many calories are in this meal that is made of all large-sized items: – Whopper with cheese, mayo 850 – Large fries 500 – Large soda 330 – – Total 1,680 Solution: Choose regular sized burgers and pair with a salad (dressing on the side) and diet soda to reduce calories per meal to about 415.

5. Large desserts and baked items usually contain 500-1,000 calories. Solution: Choose a lower calorie dessert, like fresh fruit or a small scoop of ice cream. Or share one large dessert between 4 people.

6. An all-you-can-eat buffet invites stuffing of high-fat/calorie items: Research has shown that the greater the variety of foods offered at a meal, the more calories are consumed. Solution: Choose an all-you-can-eat salad bar and GO LOW-FAT!

7. Going out hungry invites stuffing: Solution: Eat a small low-fat snack or meal like fruit before you go out. That way you will make better choices and you won’t overeat.

8. High-fat foods pack on pounds: Foods that are fried or contain a lot of fat and cheese usually contain about double the calories as their plain low-fat counterparts. Two ounces of French fries packs a hefty 174 calories, but a two-ounce baked potato only 52. Solution: Try to select restaurants where baked and grilled items are a specialty. Avoid foods with a lot of fat or cheese.

Become a premium member today and get access to hundreds of articles and handouts plus our premium tools!

Upcoming Posts

 

Fun Fruit Trivia: Peaches


August 2022

 
UP NEXT IN Food and Health, Prevention
Could Eating Fish Regularly Raise Your Risk of Skin Cancer?

New Products Available Now

 
Published on Categories articles, practitioner ideas and news, prevention, ingredients, food and health, nutrition education resources, diet and cancer, PremiumTags , , , , , ,